Lezing over de geschiedenis van bijbelvertalen in Nederland

09-02-2017

In het Historisch Museum de Bevelanden in Goes is op dit moment de tentoonstelling Het Boek der Boeken. Nederlandse Bijbels door de eeuwen heen te zien. Ter gelegenheid daarvan geeft dr. Anne Jaap van den Berg, bibliothecaris van het Nederlands Bijbelgenootschap, op woensdag 15 februari een lezing over bijbelvertalen.

Tijdens deze lezing staat de geschiedenis van bijbelvertalen in Nederland in de vroegmoderne tijd centraal. Daarbij is er bijzondere aandacht voor prenten die in bijbels opgenomen zijn, en zullen ook de zogenaamde prentbijbels belicht worden. Een van de aandachtstrekkers bij de lezing zijn de handgekleurde afbeeldingen van de Mortierbijbel, waarvan het Bijbelgenootschap een zeldzaam exemplaar bezit. 

Over de tentoonstelling 

De tentoonstelling Het Boek der Boeken. Nederlandse Bijbels door de eeuwen heen vertelt de ontwikkeling van de Bijbel aan de hand van enkele vroege handschriften en talrijke exclusieve drukwerken. Onder de tentoongestelde bijbels bevindt zich ook een uniek exemplaar, namelijk de Delftse Bijbel uit 1477, die voor deze gelegenheid beschikbaar is gesteld door het NBG. Naast de bijzondere bijbels zijn er ook tegels met bijbelse taferelen te zien. Bekende bijbelverhalen uit het Oude en Nieuwe Testament hebben een plaats gekregen. Zelfs het volledige kerstverhaal is te bewonderen in een aantal tegels uit de zestiende tot de negentiende eeuw.  

Praktische informatie

De lezing vindt plaats op woensdagmiddag 15 februari 2017 van 14.00 tot 16.00 uur in het auditorium van het museum, Singelstraat 13 te Goes. Na de lezing volgt een rondleiding langs de expositie, geleid door drs. Henk de Korte en mr. Otto van Middendorp. De toegangsprijs is € 10,- per persoon, incl. consumptie. Aanmelden voor de lezing kan door te mailen naar secretariaat@hmdb.nl.  Vrienden van het museum ontvangen 10% korting. 

Meer over de tentoonstelling

NBG.png


Reageer op dit artikel

0 Reacties

Nieuwsbrief

  Na het registreren kunt u kiezen uit de volgende nieuwsbrieven:

  - Refo500 Academic Newsletter
  - Refo500 Nieuwsbrief Nederlands
  - Refo500 Nieuwsbrief Engels
  - Refo500 Nieuwsbrief Duits

 • Werk uw registratie bij