Overige

Op deze pagina vindt u interessante activiteiten die te maken hebben met de 16e eeuwse reformatie en die niet tot het Refo500-programma horen.

Wilt u hier ook een activiteit vermelden? Stuur ons dan een email.

Expo 'Het Boek der boeken'
Deze tentoonstelling vertelt de geschiedenis van de Bijbel aan de hand van talrijke exclusieve drukwerken. Deze zeer diverse Bijbels zijn in de loop van jaren door twee verzamelaars bijeengebracht en worden op deze tentoonstelling aangevuld met enkele zeer bekende Bijbels uit andere collecties.
De banden van de Bijbels zijn schitterend van eenvoud en weerspiegelen de rijke inhoud. De vakbekwame boekbinders, laten zien dat de waardevolle inhoud een bijzondere vormgeving verdient.
Speciale aandacht krijgen miniaturen, landkaarten, sierlijk geschreven teksten en fraaie illustraties.
Te zien vanaf 28 november 2014 tot en met 6 april 2015 in Historisch Museum Ede en vanaf september 2015 tot januari 2016 in Museum Elburg.

Zacharias Ursinus geeft rondleidingen door Neustadt
Michael Landgraf, directeur van het Religionspädagogischen Zentrums Neustadt, kruipt in de rol van de reformator Zacharias Ursinus en geeft rondleidingen door deze reformatiestad in de maanden maart-juli 2014. Voor meer informatie klik hier

Cursussen klassiek Grieks en Latijn via de Utrechtse School voor Klassieke Talen
De Utrechse School voor Klassieke Talen organiseert cursussen klassiek Grieks en Latijn, talen die zijn belangrijk voor het lezen van allerhande teksten uit de tijd van de Reformatie en natuurlijk het Nieuwe Testament. Ga hier naar de website van de Utrechtse School voor Klassieke Talen.

Cursussen Oudvaders
Cursussen Oudvaders biedt een tweetal cursussen uit de Reformatietijd, namelijk over het Schatboek van Zacharias Ursinus en de Institutie van Johannes Calvijn. Voor meer informatie klik hier.

Heidelberge Catechismus voor mensen met een verstandelijke beperking
Wopke en Betsie van der Ploeg hebben de Catechismus herschreven in de taal voor mensen met een verstandelijke beperking en stellen deze graag ter beschikking. Het theologische commentaar is van ds. T.P. Nap uit Drachten. Meer informatie: Wopke van der Ploeg.

Aanbod van oude drukken van de Heidelbergse Catechismus
Boekhandel en antiquariaat 'De Roo' biedt o.a. oude drukken van de Heidelbergse Catechismus aan. Klik hier om naar de website van 'De Roo' te gaan.

Expositie in Winterberg-Mollseifen over de zoektocht naar het ware geloof
Het thema van de collectie is de verbinding tussen "Die Suche nach dem wahren Glauben" en de kerkgeschiedenis van de regio.
Hier meer.

Doorlopende tentoonstelling 'Beleef 1572 in 3D!'
In de Statenzaal van Het Hof in Dordrecht is tijdens openingsdagen doorlopend een 3D film te zien waarin de belangrijke gebeurtenissen van het jaar 1572 worden belicht: de tijd van watergeuzen, Willem van Oranje en de opstand tegen Spanje. Hier meer.

geschiedenis_het_hof_3D.jpg

Permanente tentoonstelling ‘Nederlandse Bijbels door de eeuwen heen’, Leerdam
In het Bijbelmuseum Leerdam is een grote collectie Nederlandse Bijbels te zien uit de 16e tot en met de 19e eeuw. Uit de Reformatieperiode worden zeer zeldzame exemplaren getoond. De tentoonstelling 'Nederlandse Bijbels door de eeuwen heen' is permanent. Voor meer informatie (adres en openingstijden), klik hier.

bijbelmuseumleerdam.jpg


Reageer op dit artikel

1 Reacties

7 september 2012, 12:01

Van Schelven

Ik dacht en aantal activiteiten te kunnen vinden voor onze gemeenteleden in onze omgeving. Wij zijn een gemeente met gemiddelde leeftijd van 70 jaar. Is er dan niets in de buurt van Rotterdam? Van ons zal niemand naar Heidelberg, Arnhem of Ede gaan, zodat wij verstoken zullen blijven van dit "GROTE FEESTELIJKE GEBEUREN".

Nieuwsbrief

  Na het registreren kunt u kiezen uit de volgende nieuwsbrieven:

  - Refo500 Academic Newsletter
  - Refo500 Nieuwsbrief Nederlands
  - Refo500 Nieuwsbrief Engels
  - Refo500 Nieuwsbrief Duits

 • Werk uw registratie bij